Tratamentul ridurilor
Formarea ridurilor statice reprezinta un proces evolutiv, liniar, dezvoltat in timp ca urmare a modificarilor de resorbtie osoasa, resorbtia si ptoza /redistributie a tesutului adipos precum si de crestere a laxitatii tesuturilor ce tind sa se redistribuie in partea inferioara a fetei (proces de cronos – aging)
Procesul de photo-aging cu diferite grade de severitate, se adauga procesului de crono – aging: expunerea constanta la razele ultraviolete cauzeaza distrugerea directa a ADN-ului celular, creste productia de radicali liberi de oxigen care denatureaza membranele celulare si activeaza enzimele ce distrug colagenul din piele.
Photoagresiunea cutanata se manifesta prin aparitia discromiilor (lentigo solar), riduri fine, hiperkeratoze si in final, cancerele cutanate.
Combinatia de photo-aging si crono-aging produce formarea ridurilor care, potrivit scalei de evaluare Glogau, pot fi dinamice (de expresie) sau statice (de repaus).
Ridurile dinamice apar precoce, inca din decada a doua de viata, si sunt cauzate de contractii repetate ale muschilor faciali conectati direct la piele, producand plierea pielii. Tratamentul de electie pentru aceste riduri il reprezinta injectarea de toxina botulinica, un neuromodulator care va atenua puterea de contractie a acestor muschi si secundar disparitia temporara a ridurilor.
Ridurile statice sunt cauzate de procesul cronologic de imbatrinire, si se va accentua treptat. O depresiune prezenta in perioada de adult tanar se va accentua mai rapid atunci cand se asociaza si procesul de ptoza si laxitate. Tratamentul acestui tip de riduri necesita interventii multiple: fillere, laser, HIFU, radiofrecventa sau implantarea de fire de resorbtie si in ultima instanta, liftingul facial chirurgicala